Vecka 29

    2011-08-30 18:56:53           Graviditeten
Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

 

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp. Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

 Mamman

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

Du känner förmodligen ett tryck på magen och mellangärdet nu. Du kan också ha problem med att äta en stor måltid, därför att din livmoder växer och tar upp mer plats. Halsbränna är inte ovanligt från och med nu och framåt. Små måltider ofta är ett bra råd. Mediciner kan användas, men bara efter att ha rådgjort med läkare eller barnmorska.Jag

Börjar känna mig riktigt gravid nu. Magen har växt mycket den senaste tiden och det känns! Vardagliga saker som att ta på sig strumpor, knyta skorna eller böja sig ner är inte alls lika lätt längre. Känner mig väldigt osmidig. Lider av en jäklig halsbränna och medicin hjälper tyvärr inte så mycket. Har fortfarande ont i höftern när jag sover och ligger ner, men inte annars som tur är.

Har en hel del sammandragningar, men inga som gör ont. Att gå längre sträckor har blivit jobbigt, då får jag håll och kramp i magen. Men annars så mår jag bra. Känner mig någorlunda pigg och det går bra att jobba.